Vi rekommenderar ingen amatör att bygga sitt egna hus helt från grunden, varken man eller kvinna. Det är därför det finns proffs. Dock finns det väldigt många lösningar som står precis mellan att köpa ett helt färdigt hus och bygga ett hus från grunden.  Det finns exempelvis hustillverkare som säljer monteringsfärdiga hus som du bygger färdigt själv. Exempelvis den länkade, Villa Varm, erbjuder att bygga ett lågenergihus som du själv kan bygga färdigt. Fördelarna är många. Du kan designa ett personligt hem precis som du vill ha det, vrida och ställa det som du vill på tomten och du sparar pengar! För jämfört med att bygga ett hus helt från grunden är det faktiskt billigare. Ett stormrest och monteringsfärdig hus ställs upp av husbyggarna på bara 2-3 dagar och blir därefter skyddat mot väder och vind. Du kan då bygga färdigt huset invändigt i lugn och ro utan att behöva stressa. Och det bästa av allt är att Villa Varm hjälper dig med allt från handlingar som rör bygglov, ritningar, underlag för entreprenader till underlag för upphandling av grundarbete, el, VVS, snickare och så vidare.

 

Det finns ändå en hel del faktorer att tänka på och ta hänsyn till när man ska bygga hus, oavsett om man är man eller kvinna. Därför punktar vi upp en radda praktiskt råd. Gå gärna in och kolla på vår källa, DN, för en ännu utförligare lista.

 

  • Välj ett hus som passar din tomt och plånbok. Gör efterforskningar, ställ upp budget och fundera noga.
  • Anpassa huset efter väderstreck och tomtens form. Du kan göra en så kallad solstudieritning och se när och hur solen går står under dagen för att planera fönster och uteplatser i sol och skugga.
  • Kontrollera kommunens planer för nybyggen. Du vill väl inte att din utsikt ska skymmas av något stort nybygge?
  • Budgetera alltid för oförutsedda utgifter. Nästan alltid tillkommer någon kostnad du inte räknat med.
  • Jämför lånevillkor från olika banker för störst chans att komma undan så billigt som möjligt.
  • Utse en kvalitetsansvarig som bevakar att bygget går rätt till och uppfyller myndigheternas krav. Besiktiga gärna huset löpande.
  • Tänk efter när du planerar dörrar och fönster, åt vilket håll öppnas de? Kan de krocka med varandra?