Hon kan beskrivas som något av Hillary Clintons högra hand, men Melanne Verveers officiella titel är global ambassadör för kvinnofrågor. Möt amerikanskan som ägnat sitt liv åt att stärka sina medsystrar och som är övertygad om att kvinnliga förebilder är det viktigaste vapnet för jämlikhet.

Det är inledningen till en artikel i Svenska Dagbladet vilken handlar om just vikten av kvinnliga förebilder. Och nog för att det numera finns fler än det fanns för kanske en 50 år sedan, men det är fortfarande svårt att hitta dessa kvinnor. Men som sagt, det går åt rätt håll och kvinnor tar mer och mer plats på marknaden. En av de som verkligen tagit plats är kvinnan som startade Linas Matkasse, vilket har blivit en otroligt stor succé över hela Sverige. Linas matkasse levererar mat hem till de som inte orkar eller hinner  handla, och det är den mest kända matkasse som finns bland konsumenterna. I december tog företaget också pris på Gasellgalan. Här är en bild Lina Gebäck och två av hennes kollegor från eventet:

Fantastiskt härligt är det när en ser hur kvinnorna tar plats och man får verkligen hoppas att publicitet som denna gör att fler kvinnor känner sig manade att starta egna företag. Det är oftast kvinnornas brist på mod som gör att de inte tar steget och lever ut sin dröm, vilket faktiskt går ihop med det faktum att vi inte ser så många kvinnor i höga positioner. Allting hänger ihop, och det gäller att verkligen lyfta de kvinnor som faktiskt lyckats.