Med en stengång från tomtgränsen fram till ytterdörren skapar du en vacker struktur i din trädgård samtidigt som du slipper leriga skor och en nedtrampad gräsmatta. För att du ska bli nöjd med slutresultatet finns det några viktiga saker att tänka på innan du sätter igång.

Först och främst är det viktigt att köpa sten av bra kvalitet från en professionell leverantör. Stenen ska hålla för både regn, snö och slitage från fötter och fordon. Hos Flisby hittar du stenar för alla olika typer av gångar i olika form och material som exempelvis natursten och betong.

Skapa en vacker stengång

Innan du bestämmer dig för vilken typ av sten som du ska använda till din stengång gäller det att fundera över vad gången ska användas till. Är den endast till för att gå till och från huset eller cykla på? Ska du använda den för att köra med bil och parkera där? Vilken stentyp som passar beror nämligen på vilket användningsområde gången kommer att ha. Om gången ska tåla belastningen av en bil är det viktigt att du tar reda på vilka stenplattor som du kan välja. Vid gångens sidor passar det bra att ha en snygg och praktisk kant som ramar in och underlättar skötseln av gräsmattan eller rabatten vid sidan av gången.

Det är inte bara praktiska aspekter som styr vilken typ av gång som passar bäst i din trädgård. Minst lika viktigt är det att den harmonierar med husets och trädgårdens stil i övrigt. Ofta kan det vara svårt att veta vad som kommer att bli snyggt men genom att låta dig inspireras av andra trädgårdar blir det lättare att komma till ett beslut. Ölandstok och andra blommande buskar som är enkla att sköta om passar mycket bra att plantera i en rabatt längs med stengången.