I dag skriver vi om att byta jobb och ombilda sig, om hur det inte alltid är lätt att vara kvinna på vår arbetsmarknad samt om hur mycket Zlatan Ibrahimovic tjänar jämfört med i princip alla andra.

affär skaka hand ekonomi företagDet är många som inte trivs på jobbet men som är oroliga att de inte ska klara månadens kärvaste dagar om de till exempel sadlar om och studerar ett år eller två. Men det finns alltid lösningar, som att till exempel låna pengar via https://www.zmarta.se/lana-pengar när en månad känns lite svårare än en annan.

I tidningen Chef kan vi läsa om hur kvinnor är sämre på att löneförhandla än sina manliga motparter, och det på grund av att de helt enkelt tror att de är sämre. Sorgligt nog. Forskning visar samtidigt att män tycker kvinnor som begär högre lön är krävande och otrevliga, plus att kvinnor har svårare än män att få igenom sina lönekrav. Det är inte alltid så lätt alltså och orättvisorna stannar givetvis inte här.

I en artikel i Ingenjörskarriär, kan vi läsa att det enligt en ny studie är mer lönsamt med kvinnor i ledningen. Däremot tjänar dessa kvinnor oftast mindre än männen. Det är också så att hälften av alla företag saknar en kvinnlig toppchef och mer än hälften har noll kvinnor i sin styrelse. Mindre än fem procent har en kvinnlig VD. I undersökningen utförd av en amerikansk tankesmedja, har data samlats in från hela 22 000 företag i 91 länder.

Jämför din lön med Zlatans

För att göra det hela lite komiskt kan man dock jämföra sin lön med Zlatans, i Aftonbladet. Hur länge behöver man egentligen jobba för att få ihop hans årslön? Om man tjänar 20 000 i månaden skulle de ta 1568 år att tjäna ihop Zlatan Ibrahimovics årslön. Och Zlatan skulle bara behöva jobba i en timme och 19 minuter lite drygt, för att tjäna ihop hela din årslön. Det visar på hur mycket pengar man kan tjäna som framgångsrik, manlig fotbollsspelare, och hur lite man tjänar om man inte har utbildning och ett bra jobb som gör att det lönar sig efter studierna. Säkerligen finns det en del tur också, även om vilja och driv ligger som två hörnstenar i ekvationen.