Allt fler privatpersoner väljer idag att ta tag i hemrenoveringen på egen hand. Oavsett om det är inom- eller utomhusväggarna ska målas om, golven som ska slipas och lackas, köket som ska totalrenoveras eller en vägg mellan två rum som ska slås ut så klarar vi, både kvinnor som män, faktiskt av det mesta på egen hand. Att renovera är roligt, och belöningen man får när det är färdigt gör att varenda tår och svettdroppe under renoveringstiden helt klart är värt det. Följer man anvisningar, köper bra verktyg och material och dessutom tar det lugnt och inte stressar sig igenom renoveringen så blir det självklart billigare att renovera själv än att anlita professionella hantverkare. Stressar man sig däremot fram och gör ett slarvigt arbete kan det dock bli en väldigt dyr affär.

Våtrum

När det kommer till att renovera badrum eller WC ska man dock alltid anlita en hantverkare med våtrumslicens eftersom de är de enda som får sätta upp fuktspärr och kakla i ett rum där fukt lätt tränger in på fel ställen om arbetet inte är korrekt utfört. Renoverar du ett våtrum på egen hand godkänner försäkringsbolagen inte detta och du får därför stå för alla kostnader själv vid eventuella fuktskador. Att fuktspärra och göra ett bad- eller duschrum helt tätt är otroligt svårt för en som inte är utbildad och därför ska man helst inte ens tänka tanken på att utföra den här typen av arbete själv.

Något annat som kan vara bra att lämna till en kunnig hantverkare är bygget av bastu. En bastu måste vara väldigt tät för att hålla värmen inne och kylan ute. Den måste dessutom ha ett avlopp och golv som tål både vatten och värme. Att ge sig på den här typen av jobb utan att ha erfarenhet av det är inte heller en särskilt god idé.

Förutom dessa kan man, med lite jävlar anamma och mycket vilja, renovera i princip vad som helst på egen hand. Det viktigaste är som sagt att behålla lugnet, tålamodet och låta det ta den tid det tar.