För den som arbetar på en byggarbetsplats finns det flera fördelar med att använda en arbetsplattform i stället för den klassiska byggställningen. Framför allt kan en arbetsplattform förbättra flexibilitet och säkerhet på byggarbetsplatsen.

Det är klokt att investera i en stadig och stabil arbetsplattform att stå på med tanke på alla fördelar det ger i jobbet. En stabil arbetsplattform förbättrar säkerheten och ger byggarbetare möjlighet att jobba och stå stadigt oavsett höjd ovanför marken.

Jobba säkrare och bättre med arbetsplattform

En arbetsplattform ger bättre säkerhet eftersom den har sidoskydd och har högre stabilitet än vad vanliga trappstegar och byggställningar har. Det finns också en tydlig fördel i att det går att flytta på arbetsplattformen, vilket ger en större flexibilitet. Arbetsplattformar har en lång rad användningsområden. De används bland annat av:

  • Montörer
  • Målare
  • Lagerarbetare
  • Butiksarbetare

De används också på mer oväntade platser, som vid vindkraftverk. Där har kraftbolagen gått om byggbranschen i att hyra arbetsplattformar. Dessa måste vara så höga att de når ända upp till turbinerna.

Hitta en bra arbetsplattform

En arbetsplattform är en plattform som byggaren arbetar på. I byggsektorn är det en plattform som har höjts upp från marknivån för att göra räckvidden större för det arbete som ska utföras. För att arbetsplattformen ska vara godkänd måste den ha skyddsräcken och fallskydd som är godkända.

För att välja rätt arbetsplattform är det bra att först undersöka hur stor den bör vara, och vilken höjd den behöver nå. Byggarbetaren behöver kunna nå upp till sitt arbete i en bekväm position. Om arbetsplattformen ska användas i ett lagerrum inomhus med begränsad golvyta är det bäst att välja en kortare och smalare plattform som är enkel att vända runt. Skulle det istället vara så att det finns mycket utrymme går det bra att välja en större plattform.

Fördelarna med en arbetsplattform

En bra arbetsplattform har många fördelar. Den är säker och enkel att använda, är transportabel för arbetsytan, och finns i många storlekar och former. Det finns också specialplattformarför den som har behov utöver det vanliga. Arbetsplattformar kan användas till exempelvis bussreparationer och oljeriggar, eller behöva kunna transporteras via bil. Då kan det vara nödvändigt att köpa en plattform som kan tas isär. Med en god tanke kring vad plattformen ska användas till är det inte svårt att hitta rätt variant.