Det moderna byggföretaget tummar inte på säkerheten i nya fastigheter längre. Med det sagt är både dörrar och material viktiga planeringsdetaljer när bygget är på gång. Om man förbiser dessa säkerhetsaspekter kan det stå en dyrt senare.

Dörrakuten Stockholm är verkligen en aktör som fått upp ögonen för marknadens efterfrågan på säkerhet. De levererar säkerhetsdörrar och branddörrar till både byggföretag, privatpersoner och butiker. Alla kan vi drabbas av inbrott eller brand – det är dags att mota Olle i grind redan från start!

säkerhetsdörrFördelar med säkerhetsdörrar

En säkerhetsdörr borde vara ett givet val för alla moderna byggföretag och med dagens standard och krav är det också för det mesta det – i alla fall i seriösa kretsar. För en villaägare har du själv ansvar för att byta säkerhetsdörr om ditt hus ännu inte har det, men vid nybyggnationer av både hus och fastigheter är det byggföretaget som axlar det ansvaret – både för lägenheternas dörrar och till förråden som ligger på allmän mark så att säga.

De stora fördelarna gynnar främst de boende eftersom säkerhetsdörrar och branddörrar minskar risken markant för inbrott och spridda lågor. Detta är naturligtvis bekvämt för alla, inte minst för kvinnor och äldre personer som ofta löper lite mer risk att drabbas. Men tänk dig även att du kommer hem sent en kväll och ska ställa in cykeln i källaren eller ska gå ned och köra tvättstugan. Med säkerhetsdörrar är risken mindre att du helt plötsligt står ansikte mot ansikte med en inbrottstjuv eller en obehörig i huset. I den mån du i alla fall gör det ska du omedelbart ringa polisen.

Den nya standarden

Dagens säkerhetsdörr ska följa vissa riktlinjer för att stå emot den omilda behandlingen som dörrar ofta får stå ut med. Med det sagt ska den moderna säkerhetsdörren vara tillverkad av tåligt material som trä och stål som dessutom bidrar med ljuddämpande egenskaper. Den ska vara lättskött och ha ett rejält lås som inte bryts upp i första taget. Karmen ska vara oerhört stabil och stå emot starka kroppar och stötar.

Du ska dock veta att det finns olika klassningar av standarden på säkerhetsdörrar. Den gamla har nu utgått och kvar står SS EN-1627 som är den europeiska standarden som gäller i hela EU. Till klasserna hör RC3 till den vanligaste för lägenheter men du hittar även RC2 och RC4.